2011. február 26., szombat

Halételek-II.

Íme a következő kettő halétel recept:

Citromos hal római tálban:

Hozzávalók:

1 kg hal ( csuka, süllő vagy egyéb száraz húsú hal)

szerecsendió
majoránna
fokhagyma
füstölt szalonna
vaj
citrom
chili

A megtisztított halat bevagdossuk, szalonnacsíkokkal tűzdeljük, fokhagymával és chilivel bekenjük. Az előzőleg egy órára beáztatott és vajjal kikent római tálba helyezzük, meghintjük kívül-belül fűszerekkel. Száraz fehérborral meglocsoljuk. Az 50-60 perces sütés alatt borral néhányszor meglocsoljuk, de csak felmelegített bort használjunk! Ezután a fedőt levéve citromkarikákat helyezünk a halra, és még 10-15 percig sütjük. Körítésnek burgonyapürét, vagy citromos fehérmártást készíthetünk.

Fogas bakonyi módra:

Hozzávalók:

60 dkg fogasfilé ( bőr-, szálka-, pikkelymentes)
15 dkg gomba
5 dkg zsír
1 evőkanál liszt
1 db közepes vöröshagyma
3 dkg vaj
1 kávéskanál őrölt pirospaprika
1 dl tejföl
1 dl tejszín
1 db zöldpaprika
1 babérlevél
1/2 csomó petrezselyem


A hal fejéből és gerincéből hallevet főzünk. Ezután a feldarabolt és megsózott fogast tegyük kivajazott lapos edénybe, öntsünk rá néhány kanál hallevet és pároljuk meg. A hagymát vágjuk finomra, pirítsuk meg zsírban, paprikázzuk meg és tegyük hozzá a babérlevelet, a megtisztított, gerezdekre vágott gombát és a feldarabolt  zöldpaprikát. Sózzuk meg és pároljuk puhára. Mikor a leve elpárolgott, adjuk hozzá a megpárolt hal alól a levet és liszttel elkevert tejszínt és tejfölt, forraljuk fel és öntsük a halszeletekre. Adhatunk hozzá vajas burgonyát vagy galuskát.

Jó étvágyat kívánok!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése