2011. február 7., hétfő

Halételek-I.

A halételekről sok embernek a halászlé, a paprikás lisztben sült hal jut az eszébe. Íme két recept, hogy hogyan lehet még a felsoroltakon kívül elkészíteni a halat:

Fogasfilé sonkával, zsályával és sáfrányos rizzsel:

Hozzávalók:
80dkg fogasfilé
ízlés szerint só, őrölt fehér bors
8 szelet sonka
8 levél friss zsálya
5 dkg vaj
2 evőkanál olaj

A körethez:
25 dkg rizs
1 kiskanál só
1 csipetnyi sáfrány
5 dl zöldségleves

A halfiléket sóval, borssal bedörzsöljük, mindegyikre fogpiszkálóval egy-egy szelet sonkát és zsályalevelet tűzünk. A vajat egy tepsiben megolvasztjuk, a halszeleteket belefektetjük, és 190 fokon 20 percig sütjük. Közben vajjal locsolgatjuk. A körethez a rizst olajon kevergetve fehéredésig pirítjuk, megsózzuk és a sáfránnyal fűszerezzük. Zöldséglevessel felengedjük, majd fedő alatt, lassú tűzön 20 percig pároljuk.
Tálaláskor a rizst a tányérra halmozzuk, ráfektetjük a halfiléket, a tepsiben maradt vajjal meglocsoljuk.

 Harcsa sárgarépabundában:

Hozzávalók:
4 szelet harcsafilé
fél citrom leve
2 sárgarépa
fél csokor bazsalikom
fél csokor petrezselyem
10 dkg friss  túró
1 tojás
őrölt bors
a tepsi kikenéséhez vaj

A harcsafiléket leöblítjük, leszárogatjuk, majd a citromlével megöntözzük. A sárgarépát megtisztítjuk, lereszeljük. A bazsalikomot és a petrezselymet megmossuk, felaprítjuk, és a a répával együtt a túróba keverjük. Megsózzuk, a borssal fűszerezzük. Egy tűzálló tálat vajjal kikenünk, a filéket belefektetjük, majd a túrós masszát elosztjuk rajtuk. 200 fokra előmelegített sütőbe rakjuk, és 20 perc alatt ropogósra sütjük. Párolt rizzsel vagy friss salátával tálaljuk.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése