2011. szeptember 29., csütörtök

Halételek-III.

Halas-gombás omlett

A kifilézett halszeleteket halfűszerrel befűszerezzük. A serpenyőben vajat hevítünk, a csíkokra vágott halszeleteket készre sütjük. Adagonként 3 darab tojást szétválasztunk,a tojássárgájába 1 evőkanál tejszínt teszünk, sózzuk, majd egy kávéskanálnyi burgonyalisztet,vagy kukoricalisztet keverünk hozzá. A tojásfehérjét habbá verjük,a fele habot belekeverjük a tojássárgájába, jól összekeverjük, majd hozzáadjuk a fehérje második felét, de ezt már lazán dolgozzuk össze vele. A serpenyőt a maradék vajjal felhevítjük, beleöntjük a masszát, és két kanál segítségével folyamatosan hátrafelé húzzuk a masszát,amíg az eleje szépen sül, óvatosan kanállal elkezdjük felfelé tekerni,félúton a csíkokra vágott halszeleteket beletesszük, majd ahogy sül, felgöngyöljük. A legvégén puha, finom omlettet kapunk,amikor körbeért, a tányérra gurítjuk, még forrón reszelt sajttal meghintjük. Köretként paradicsomot, zöldpaprikát adhatunk hozzá.

Töltött hal

Hozzávalók:
1 nagyobb csuka
1 zsemle
1 tojás
3 fej hagyma
2 szál sárgarépa
3 kanál zsemlemorzsa
só, cukor, bors, petrezselyemzöld

A megpucolt csuka bőrét finoman lenyúzzuk, úgy, hogy a feje rajta maradjon. A húst lefejtjük a csontokról, megdaráljuk, összekeverjük az áztatott zsemlével, tojással, egy pici fej reszelt hagymával, sóval, borssal. A masszával megtöltjük a halbőrt, ami kimaradt, abból nedves kézzel lapos gömböket formázunk.
Közben egy lábosban felrakjuk főzni a sárgarépákat,a két méretesebb hagymát, sóval, cukorral ízesítjük. Mikor a zöldség megpuhult, belerakjuk a töltött halat és a gömböket. Fedő alatt kis lángon főzzük.
A halat mélyebb tálalóedényre szedjük, köré rendezzük a gömböket a sárgarépaszelettel, és petrezselyemzölddel díszítjük.

Halsalátával töltött palacsinta

Hozzávalók:
8 darab palacsinta
25 dkg halfilé
15-20 dkg cukkini
3 db zöldhagyma
1 darab paradicsom
1 darab kaliforniai paprika
só, bors, a sütéshez olaj
A salátaöntethez:
1 dl olívaolaj
fél citrom leve
só, fehér bors, mustár

A halat mossuk meg, szeleteljük fel, csepegtessük le, sózzuk, borsozzuk és pihentessük 10-15 percig. Ezalatt elkészítjük a salátaöntetet:
Az olívaolajat keverjük el a citrom levével, ízesítsük sóval,mustárral, fehér borssal.
A zöldségeket vágjuk fel, a paprikát és a cukkinit hosszúkás szeletekre,a hagymát karikákra, a többi hozzávalót apró kockákra, és forgassuk bele az öntetbe.
Az előkészített halszeleteket süssük meg forró olajban, utána hűtsük le, vágjuk fel apró darabokra, majd keverjük a salátaöntethez.
A kész palacsintákat töltsük meg szűrőkanál segítségével salátával, majd tegyük hűtőszekrénybe, és hidegen tálaljuk.

Jó étvágyat!




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése