2011. szeptember 29., csütörtök

Halételek-III.

Halas-gombás omlett

A kifilézett halszeleteket halfűszerrel befűszerezzük. A serpenyőben vajat hevítünk, a csíkokra vágott halszeleteket készre sütjük. Adagonként 3 darab tojást szétválasztunk,a tojássárgájába 1 evőkanál tejszínt teszünk, sózzuk, majd egy kávéskanálnyi burgonyalisztet,vagy kukoricalisztet keverünk hozzá. A tojásfehérjét habbá verjük,a fele habot belekeverjük a tojássárgájába, jól összekeverjük, majd hozzáadjuk a fehérje második felét, de ezt már lazán dolgozzuk össze vele. A serpenyőt a maradék vajjal felhevítjük, beleöntjük a masszát, és két kanál segítségével folyamatosan hátrafelé húzzuk a masszát,amíg az eleje szépen sül, óvatosan kanállal elkezdjük felfelé tekerni,félúton a csíkokra vágott halszeleteket beletesszük, majd ahogy sül, felgöngyöljük. A legvégén puha, finom omlettet kapunk,amikor körbeért, a tányérra gurítjuk, még forrón reszelt sajttal meghintjük. Köretként paradicsomot, zöldpaprikát adhatunk hozzá.

Töltött hal

Hozzávalók:
1 nagyobb csuka
1 zsemle
1 tojás
3 fej hagyma
2 szál sárgarépa
3 kanál zsemlemorzsa
só, cukor, bors, petrezselyemzöld

A megpucolt csuka bőrét finoman lenyúzzuk, úgy, hogy a feje rajta maradjon. A húst lefejtjük a csontokról, megdaráljuk, összekeverjük az áztatott zsemlével, tojással, egy pici fej reszelt hagymával, sóval, borssal. A masszával megtöltjük a halbőrt, ami kimaradt, abból nedves kézzel lapos gömböket formázunk.
Közben egy lábosban felrakjuk főzni a sárgarépákat,a két méretesebb hagymát, sóval, cukorral ízesítjük. Mikor a zöldség megpuhult, belerakjuk a töltött halat és a gömböket. Fedő alatt kis lángon főzzük.
A halat mélyebb tálalóedényre szedjük, köré rendezzük a gömböket a sárgarépaszelettel, és petrezselyemzölddel díszítjük.

Halsalátával töltött palacsinta

Hozzávalók:
8 darab palacsinta
25 dkg halfilé
15-20 dkg cukkini
3 db zöldhagyma
1 darab paradicsom
1 darab kaliforniai paprika
só, bors, a sütéshez olaj
A salátaöntethez:
1 dl olívaolaj
fél citrom leve
só, fehér bors, mustár

A halat mossuk meg, szeleteljük fel, csepegtessük le, sózzuk, borsozzuk és pihentessük 10-15 percig. Ezalatt elkészítjük a salátaöntetet:
Az olívaolajat keverjük el a citrom levével, ízesítsük sóval,mustárral, fehér borssal.
A zöldségeket vágjuk fel, a paprikát és a cukkinit hosszúkás szeletekre,a hagymát karikákra, a többi hozzávalót apró kockákra, és forgassuk bele az öntetbe.
Az előkészített halszeleteket süssük meg forró olajban, utána hűtsük le, vágjuk fel apró darabokra, majd keverjük a salátaöntethez.
A kész palacsintákat töltsük meg szűrőkanál segítségével salátával, majd tegyük hűtőszekrénybe, és hidegen tálaljuk.

Jó étvágyat!




2011. szeptember 13., kedd

Szeptemberi matchbotos horgászat

Ha valamit nagyon utálok, akkor közvetlenül telepítés után horgászni. Ilyenkor tele van a part etetőkosaras " nehéztüzérséggel", akik a hagyományos etetőkosár+3 horog szereléssel erednek a frissen telepített pontyok után és persze nehezményezik, hogy kevés halat raktak a vízbe.

Az egész úgy kezdődött, hogy szeptember első vasárnapjára terveztem egy kis matchbotos horgászatot az Algyői Kormorán Horgászegyesület 2.számú taván. Szombaton csalivásárlás közben tudtam meg, hogy ma verseny van a tavon, még jó hogy nem szombatra terveztem a horgászatot.( megjegyzem két gyermek napi versenybe már így is belefutottam..).
Vasárnap reggel gyanússá vált a dolog ahogy a tóhoz közeledtem,mert az 1 számú tavon olyan sporik ültek, akikről tudtam hogy a 2. számú tavat részesítik előnyben. Parkolás után az első adag felszerelés bevitelekor fény derült a dologra, mi ez a furcsaság: a "kettesen" alig van hely, a kerítésen lévő hirdetményből a következők derültek ki:
- szeptember 1-én telepítés volt.
- szeptember 2-án tilalom
- szeptember 3-án verseny

Tehát azok a  sporttársak, akik mindennap horgásztak, most három napig kénytelenek voltak más vízen üldözni a halakat, vagy otthon ültek.
Gyors bepakolás után megkevertem az etetőanyagot ami 1 kg Lantos keszeg etetőanyagból és búzából állt. A felszerelést összeállítottam, ami a következőkből állt: 4,20 m Maver Diamond matchbot, Nevis Fd 35 orsó, a főzsinór 18 mm-es S-Force, az előke 12 mm-es Maxima Chameleon, a horog 16-os Drennan.
Szerelés közben egy sporttárs udvariasan megkérdezte, hogy körülbelül 1 méternyire leülhet-e? Én kis buta persze engedtem, csak később eszméltem rá, ha egy izmosabb hal jön, akkor több mint valószínű, hogy áthúz a szerelésén.Természetesen ő is a "nehéztüzérséghez" tartozott, meglepődött a szerelésemen, meg a csalin ( csonti), megjegyezte, " csontival nem lehet pontyot fogni!".
Elkezdtünk horgászni, de nem nagyon akartak enni a halak, kb. 7 óra után jöttek az első pontyok a tó középső részéről, ilyenkor nagyon érdekes fárasztási technikákat lehet látni. Mellettem ülő társamnak is sikerült egy pontyot akasztani,de a part előtt szákolás előtt lefordult. Én nyugodtan nézelődhettem, mert nem sok kapásom volt, eleinte kis keszegek jöttek, majd volt 2 kapásom, ami a bevágás után 5 másodperc után elköszönt tőlem.
Már jó három órája próbáltam átverni a halakat, mikor jött egy maszatolós kapásom: legalább fél percig tologatta az úszómat, majd ezután szép lassan elindult a tó közepe felé. Bevágás után azonnal elindult balra, ahol a kolléga szerelése volt, utólag  is köszönet érte, hogy átküszködtem a két bot alatt a szerelésemet. Ezután viszonylag nagyobb területen egy jó félórás fárasztás után sikerült szákba terelni egy 2,70-es tükröst.
A fárasztás izgalmait kipihenve még sikerült fognom egy pár tenyeres keszeget, de a szokásaimon nem fogok változtatni, utálok telepítés után horgászni!!


2011. szeptember 6., kedd

Augusztusi örömhorgászat

Augusztus utolsó vasárnapján meghívást kaptam a barátomtól, Csabától, hogy délután próbáljunk meg egy-két izmosabb pontyot vagy amurt fogni a Kurca szentesi szakaszán. Már régóta szerette volna, ha elvesztem a " szüzességem" és egy nagyobb, ( 5 kg. feletti ) halat fogok.
A napijegy vásárlása után kb. 15 óra fele bevetettük a csalikat,ami két szem erjesztett kukoricából és egy hungarocell golyóból állt. A szerelést ő biztosította,mert én inkább a finom szerelékes horgászat híve vagyok, ezek  a szerelések nagyhalas szerelékek voltak.( 3 librás bot, 40-es zsinór, stb.)
Egy másfél óra csend után megmozdult a  kapásjelző, majd öt perc csend után a kapásjelző halk koppanással a  botra ragadt, a nyeletőfék elkezdett muzsikálni. A bevágás után elkezdődött a tánc, gyors csónakba ugrás után elindult az amur fárasztása.Csaba barátom adta az instrukciókat nem éppen irodalmi stílusban, de egy jó fél órás fárasztás után sikerült a szákba terelni egy 6,30 kilós gyönyörű amurt, ami eddig a legnagyobb hal ,amit sikerült fognom.
Ezek után még sikerült horogra csalni 3 pontyot, amiből az egyik retúr volt, volt egy lefordulásunk, de összességében nagyon sikeres volt ez a délutáni kiruccanás.Csaba szerint máskor is jöhetek, mert meghoztam a halakat.
Mindenkinek ekkora,vagy ennél nagyobb halat kívánok!